De Sjalot Het luxe uitje van Nijmegen

Academie voor Gastronomie

Geslaagd
Afgelopen jaar zei Ricardo (Eshuis/ SVH) tegen mij: ’Siep, als je echt wil groeien en jezelf wil gaan ontwikkelen moet je naar de Academie voor Gastronomie van Peter Klosse’. Op je veertigste aan een nieuwe opleiding beginnen was niet gemakkelijk maar wow, wat heb ik veel geleerd en wat ben ik blij met de keuze die ik heb gemaakt.

Met mijn CIGE3 diploma op zak durf ik het aan… Het uitkiezen van nieuwe wijnen. Het werken aan een nieuwe wijnkaart heb ik eerder aan anderen over gelaten maar wie kent mijn gerechten beter dan ik zelf? Frans Arabische gerechten met ingredienten die maar weinig mensen kennen. Wie kent de smaken zo goed als ik? Wie kan naar de wijn toe koken zoals ik zo mooi van Peter Klosse, Edwin Raben en Theus de Kok** heb geleerd? Dat is de chef natuurlijk. En weet je wat nou zo leuk is? Dat ben ik!

Stages
Het volgen van een nieuwe opleiding was voor mij echter niet genoeg. Want zoals veel van jullie mij dan ook kennen doe ik alles tegelijk, het liefst met grote sprongen. Een carriere tijger, that’s me. Zo is het mij gelukt een aantal pracht stages voor elkaar te krijgen afgelopen jaar en zullen er nog een aantal gaan volgen om mijn kennis te vergroten en mij de fijne kneepjes van het vak te gaan bijbrengen. Ik noem een aantal restaurants en chefs die mij aan de hand meenamen en nog zullen gaan doen:

Dick Middelweerd** (Treeswijkhoeve)
Soenil Bahadour** ( Lindehof)
Stefan van Sprang** (Aan de Poel)
Michel van der Kroft** (’T Nonnetje)
Margot Reuten* (Da Vinci)
Rob van der Veeken* (Karpendonksehoeve)

De kennis die ik opdoe zal ik gebruiken om mijn eigen stijl nog beter vorm te kunnen geven en zo tot nog betere smaken te kunnen komen.

Team
Om mij komen jullie inmiddels niet meer heen (jaja…ik weet t…ik moet een beetje afvallen ;-)) maar mijn team staat inmiddels ook als een dijk. Afgelopen tijd is mijn team zich gaan vormen en hebben wij rustig de tijd genomen om iedereen in te kunnen werken voordat wij hier druk over gingen schrijven. Met Jeannine Sok als vaste trainer binnen ons team op het gebied van gastvrijheid is er veel gebeurd en hebben we veel geleerd. In positieve zin gelukkig, want daar schrijven jullie massaal over en laten mij dat weten. Dank jullie wel daarvoor en dank aan Jeannine!

Vanaf 1 juli start Charissa Hendrikx bij ons als maitre sommelier. Charissa heeft bij een aantal mooie restaurants gewerkt zoals de Librije, de Kromme Dissel en T Raedthuys. Welkom Charissa.

Sander van Haeren zal haar ondersteunen in de werkzaamheden.

Daarnaast hebben we natuurlijk ook nog een aantal andere kanjers in ons team die ik ook eventjes in het zonnetje ga zetten, want dat verdienen ze. Keihard bikkelen ze elke dag maar weer om iets prachtigs neer te zetten voor jullie en voor mij.

Sander van Haeren (assistent maitre)
Naomi van Dam (sous chef)
Edwin Eggenhuizen (bediening)
Omid Tafreshi (bediening)
Willem (assistent keuken)
Ella (assistent keuken)
Fanny (assistent keuken)

Verbouwing
Over 5 weken is het zover. Op 31 juli sluiten wij eventjes onze deuren om na 6 jaar knallen met een geheel vernieuwde inrichting weer open te gaan op 15 augustus.

Eindelijk gaat het dan echt gebeuren. Met een smaak die Studio Senses prachtig voor ons heeft weten vorm te geven in tastbaar materiaal. Met Jan van Laar, onze aannemer, die gaat helpen er iets prachtigs van te maken. Jeetje wat spannend en jeetje wat hebben wij er met zijn allen zin in zeg.

Wil je nog een keer nostalgisch dineren en herinneringen ophalen, reserveer dan snel je plekje want het aftellen is begonnen!

 

Sluiten

De Gelderlander

En daar waren ze weer…. Van’Over de Tong’ van de Gelderlander.

Startend met een Marokkaanse wijn zaten ze goed in mijn gezellige knusse restaurant waar de kaarsjes en de lampjes zorgen voor een leuke sfeer. Ik vind het altijd heel fijn als gasten kiezen voor mijn chefsmenu, omdat ik dan nog beter kan koken naar het seizoen en veel beter kan laten zien wanneer experimenten in de keuken lukken. Dat deden ze niet, helaas. Ze kozen voor a la carte en hebben genoten van de vele smaken en plaatjes die ik op het bord heb weten te toveren.

Jammer dat ze op een moment zijn gekomen dat de leidinggevende met de kennis van de wijn en de gerechten, vrij was. Want ja, om een fijne werkplek te creëren moet je als werkgever ook je mensen dingen gunnen. Zo dus ook deze avond. Edwin en Omid (de bedieningsmedewerkers) hebben zich er samen doorheen geworsteld die avond en petje af daarvoor!

Met de opbouwende kritiek ga ik samen met mijn team aan de slag.

Perfectie is namelijk wel iets waarnaar ik streef samen met mijn team. Niet voor niets volg ik een opleiding aan de Academie voor Gastronomie van Peter Klosse en gaat de leidinggevende de opleiding tot sommelier volgen. Na de zomer hoop ik Ellen Willems dan ook opnieuw te verwelkomen en hoop ik onze groei te kunnen laten zien!

Bedankt voor deze mooie recensie.

Met hartelijke groet,

Sibrecht Benning
Chef de cuisine / eigenaresse Restaurant de Sjalot
Ook namens het team!

 

Sluiten

Het NOS journaal

Bekijk de reportage op Youtube

 

Sluiten

Gault & Millau 2018

Maandag 6 november was het weer zover. De jaarlijkse uitreiking van Gault & Millau. Met de 600 beste restaurants in Nederland.
Al vroeg in de middag gingen wij met ons team naar Utrecht. En jeetje, wat hebben wij veel gelachen. Wat een fantastische dag, veel geproefd, veel gezien, veel bekenden gezien. Kortom: het was fantastisch. Nog leuker is het dat wij wederom genoemd worden in de gids, dit keer met een prachtstukje. En wederom hebben wij dit jaar onze 13 punten weten te behouden. Iets waar wij als team zo trots op zijn als een pauw! Met daarnaast een speciale vermelding bij de Prijs-Plezier. En dat wil zeggen dat wij een zeer goede prijs kwaliteit verhouding hebben. Ook weer zoiets om heel erg trots op te zijn. Lees de recensie of kom gewoon lekker genieten in ons gezellige restaurantje.

 

Sluiten

Qredits en De Sjalot

Een tijdje terug kwamen ze van Qredits om mij te interviewen om als voorbeeld te dienen voor andere startende ondernemers. Supertrots op dit feit natuurlijk draai ik inmiddels al bijna vijf jaar de zaak. Klik hier om het interview te lezen.

 

Sluiten