De Sjalot Het luxe uitje van Nijmegen

Pieter Nijdam (Telegraaf) op bezoek

Door de #Telegraaf bestempeld worden als ‘zeer veelbelovend’… ja dat is toch wel mn meisjesdroom 😍

Margo appte mij vanochtend al hoe leuk dit was. Net na de verbouwing zat hij er. Pieter Nijdam.

Bestelde ons vijf gangen diner en was enthousiast. Ik ben er nog niet, maar ja dat weet ik zelf ook wel. Ben niet voor niks nog lerende. Het vlees was niet goed. Nou haal ik mn vlees bij een zeer goede leverancier en mn techniek is goed daarin. Dat zag Pieter ook. Na onderzoek van de leverancier bleek dat het vlees zelf per ongeluk niet door een keuring is gegaan en met duizendmaal excuses en diverse gesprekken is het protocol aangescherpt. Ik ga aan de slag met mijn technieken en ga meer verse kruiden gebruiken. En samen met onze sommelier zijn we bezig met het spannender en meer passend maken van onze wijnkaart.

En die technieken.. ik heb hele fijne leermeesters om mij heen die mij daar enorm in steunen 😍

Telegraaf, bedankt!

 

Sluiten

Nieuw interieur voor toprestaurant

Nijmegen, 21 augustus 2018

Bijzonder nieuw interieur voor Frans-Arabisch toprestaurant De Sjalot Nijmegen

Na een verbouwing van meerdere weken heeft Frans-Arabisch restaurant De Sjalot in Nijmegen een nieuw interieur gekregen. Het restaurant van de ambitieuze ladychef Sibrecht Benning kreeg een bijzonder interieur met een Frans-Arabische look. De restyling wordt gevierd met een speciaal kennismakingsmenu waarmee gasten de nieuwe Sjalot met alle zintuigen kunnen ervaren.

Het interieur van restaurant De Sjalot is de afgelopen weken volledig op de schop gegaan. Het resultaat is een eigentijds interieur met een bijzondere Frans-Arabische look in groen-zwarte tinten.
Chef-eigenaar Sibrecht Benning: “Het interieur staat voor wat ik wil uitstralen met mijn keuken. Net als mijn keuken, ademt de sfeer in het restaurant tegelijkertijd Frankrijk en Arabië uit. Franse details zijn de zwart gelakte tafels met de tafelpoten in bistrosfeer. De lampen en de prachtige kleur groen vormen de Arabische accenten. Eyecatchers zijn de glinsterende muur met de naam De Sjalot erop en de boomtak aan het plafond die uit mijn eigen moestuin komt. Extra warmte komt van de met groene stof beklede stoelen en het antracietkleurige tapijt, die beide ook de akoestiek ten goede komen. De bar is verplaatst en voor een goede wijnbehandeling heb ik klimaatkasten aangeschaft. Zowel binnen als buiten op het vernieuwde terras is plaats voor 28 gasten.”

Interieur passend bij niveau keuken
Sibrecht Benning: “Na zes jaar was het tijd voor een nieuw interieur dat meer past bij het niveau van mijn keuken, die de afgelopen jaren sterk is geëvolueerd. De Sjalot is opgenomen in de Michelin- en de Gault&Millau-gids en ondertussen werk ik samen met mijn sous-chef Naomi van Dam gestaag aan het nog verder verhogen van het niveau van mijn keuken, inclusief de presentatie van mijn gerechten.
Ik zou het geweldig vinden om de eerste vrouwelijke chef in Nederland te zijn met een Michelinster voor de Frans-Arabische keuken. Inmiddels heb ik ook het meerjarige traject om SVH Meesterkok te worden ingezet. Het afgelopen jaar heb ik het Gastronoomdiploma behaald aan de Academie voor Gastronomie en heb ik stages gedaan bij sterrenrestaurants als De Lindehof, de Treeswijkhoeve, De Karpendonkse Hoeve en Da Vinci.”

Sterk aan de voorkant
Het afgelopen jaar is geïnvesteerd in training van het bedienend personeel en is ook het niveau van de bediening meer in lijn gebracht met de ambities. Sibrecht Benning: “Aan de voorkant staan we sterk met maître-sommelier en fromager Charissa Hendrikx, die gewerkt heeft bij onder meer de Librije en de Kromme Dissel. Zij speelt een belangrijke rol bij de wijnselectie, want door de specerijen die ik gebruik luistert de wijnkeuze nauw. Assistent-maître Sander van Haeren is afkomstig van Villa Ruimzicht en gastheer en bartender Edwin Eggenhuizen is al jaren een vaste waarde in De Sjalot.”

Kennismakingsmenu
De restyling wordt gevierd met een kennismakingsmenu waarmee gasten de nieuwe Sjalot met alle zintuigen kunnen ervaren. Het Chefsmenu van vijf gangen wordt voor deze gelegenheid tot en met september aangeboden inclusief wijnen voor de feestprijs van € 65,-.

Over Sibrecht Benning en De Sjalot
Na een carrière in het onderwijs volgde Sibrecht Benning (40 jaar) haar culinaire hart en startte ze in 2012 De Sjalot in Nijmegen. Aanvankelijk als cateraar, daarna als restaurant. Autodidact Sibrecht Benning kookt in haar Sjalot ambachtelijk, duurzaam en zoveel mogelijk met biologische en fair trade producten. Brood en friandises worden in eigen keuken gemaakt.
Haar stijl is Frans-Arabisch, waarbij onder meer gebruik wordt gemaakt van zelf samengestelde specerijmixen. Gedroogde kruiden uit de eigen moestuin worden gemengd met onder meer ras el hanout, dukkah, saba baharat en za atar harra, waardoor een volstrekt uniek smakenpalet ontstaat. In het Chefsmenu kan de gast creatieve (signatuur)gerechten verwachten als kalfstong in een pakketje met rozijnen en Egyptische dukkah, kalfsbiefstuk met baqoulah en ras el hanout-schuim, de befaamde lamstajine en als dessert de After Eight met chocolade met munt, dolce de leche, kataifi, muntgel en mojito-siroop. Het Chefsmenu omvat 5 tot 7 gerechtjes voor de prijs van € 39,50 voor 5 gangen en
€ 57,70 voor 7 gangen. Ook op de à la cartekaart zijn de signatuurgerechten regelmatig te vinden.

 

Sluiten

Academie voor Gastronomie

Geslaagd
Afgelopen jaar zei Ricardo (Eshuis/ SVH) tegen mij: ’Siep, als je echt wil groeien en jezelf wil gaan ontwikkelen moet je naar de Academie voor Gastronomie van Peter Klosse’. Op je veertigste aan een nieuwe opleiding beginnen was niet gemakkelijk maar wow, wat heb ik veel geleerd en wat ben ik blij met de keuze die ik heb gemaakt.

Met mijn CIGE3 diploma op zak durf ik het aan… Het uitkiezen van nieuwe wijnen. Het werken aan een nieuwe wijnkaart heb ik eerder aan anderen over gelaten maar wie kent mijn gerechten beter dan ik zelf? Frans Arabische gerechten met ingredienten die maar weinig mensen kennen. Wie kent de smaken zo goed als ik? Wie kan naar de wijn toe koken zoals ik zo mooi van Peter Klosse, Edwin Raben en Theus de Kok** heb geleerd? Dat is de chef natuurlijk. En weet je wat nou zo leuk is? Dat ben ik!

Stages
Het volgen van een nieuwe opleiding was voor mij echter niet genoeg. Want zoals veel van jullie mij dan ook kennen doe ik alles tegelijk, het liefst met grote sprongen. Een carriere tijger, that’s me. Zo is het mij gelukt een aantal pracht stages voor elkaar te krijgen afgelopen jaar en zullen er nog een aantal gaan volgen om mijn kennis te vergroten en mij de fijne kneepjes van het vak te gaan bijbrengen. Ik noem een aantal restaurants en chefs die mij aan de hand meenamen en nog zullen gaan doen:

Dick Middelweerd** (Treeswijkhoeve)
Soenil Bahadour** ( Lindehof)
Stefan van Sprang** (Aan de Poel)
Michel van der Kroft** (’T Nonnetje)
Margot Reuten* (Da Vinci)
Rob van der Veeken* (Karpendonksehoeve)

De kennis die ik opdoe zal ik gebruiken om mijn eigen stijl nog beter vorm te kunnen geven en zo tot nog betere smaken te kunnen komen.

Team
Om mij komen jullie inmiddels niet meer heen (jaja…ik weet t…ik moet een beetje afvallen ;-)) maar mijn team staat inmiddels ook als een dijk. Afgelopen tijd is mijn team zich gaan vormen en hebben wij rustig de tijd genomen om iedereen in te kunnen werken voordat wij hier druk over gingen schrijven. Met Jeannine Sok als vaste trainer binnen ons team op het gebied van gastvrijheid is er veel gebeurd en hebben we veel geleerd. In positieve zin gelukkig, want daar schrijven jullie massaal over en laten mij dat weten. Dank jullie wel daarvoor en dank aan Jeannine!

Vanaf 1 juli start Charissa Hendrikx bij ons als maitre sommelier. Charissa heeft bij een aantal mooie restaurants gewerkt zoals de Librije, de Kromme Dissel en T Raedthuys. Welkom Charissa.

Sander van Haeren zal haar ondersteunen in de werkzaamheden.

Daarnaast hebben we natuurlijk ook nog een aantal andere kanjers in ons team die ik ook eventjes in het zonnetje ga zetten, want dat verdienen ze. Keihard bikkelen ze elke dag maar weer om iets prachtigs neer te zetten voor jullie en voor mij.

Sander van Haeren (assistent maitre)
Naomi van Dam (sous chef)
Edwin Eggenhuizen (bediening)
Omid Tafreshi (bediening)
Willem (assistent keuken)
Ella (assistent keuken)
Fanny (assistent keuken)

Verbouwing
Over 5 weken is het zover. Op 31 juli sluiten wij eventjes onze deuren om na 6 jaar knallen met een geheel vernieuwde inrichting weer open te gaan op 15 augustus.

Eindelijk gaat het dan echt gebeuren. Met een smaak die Studio Senses prachtig voor ons heeft weten vorm te geven in tastbaar materiaal. Met Jan van Laar, onze aannemer, die gaat helpen er iets prachtigs van te maken. Jeetje wat spannend en jeetje wat hebben wij er met zijn allen zin in zeg.

Wil je nog een keer nostalgisch dineren en herinneringen ophalen, reserveer dan snel je plekje want het aftellen is begonnen!

 

Sluiten

De Gelderlander

En daar waren ze weer…. Van’Over de Tong’ van de Gelderlander.

Startend met een Marokkaanse wijn zaten ze goed in mijn gezellige knusse restaurant waar de kaarsjes en de lampjes zorgen voor een leuke sfeer. Ik vind het altijd heel fijn als gasten kiezen voor mijn chefsmenu, omdat ik dan nog beter kan koken naar het seizoen en veel beter kan laten zien wanneer experimenten in de keuken lukken. Dat deden ze niet, helaas. Ze kozen voor a la carte en hebben genoten van de vele smaken en plaatjes die ik op het bord heb weten te toveren.

Jammer dat ze op een moment zijn gekomen dat de leidinggevende met de kennis van de wijn en de gerechten, vrij was. Want ja, om een fijne werkplek te creëren moet je als werkgever ook je mensen dingen gunnen. Zo dus ook deze avond. Edwin en Omid (de bedieningsmedewerkers) hebben zich er samen doorheen geworsteld die avond en petje af daarvoor!

Met de opbouwende kritiek ga ik samen met mijn team aan de slag.

Perfectie is namelijk wel iets waarnaar ik streef samen met mijn team. Niet voor niets volg ik een opleiding aan de Academie voor Gastronomie van Peter Klosse en gaat de leidinggevende de opleiding tot sommelier volgen. Na de zomer hoop ik Ellen Willems dan ook opnieuw te verwelkomen en hoop ik onze groei te kunnen laten zien!

Bedankt voor deze mooie recensie.

Met hartelijke groet,

Sibrecht Benning
Chef de cuisine / eigenaresse Restaurant de Sjalot
Ook namens het team!

 

Sluiten

Het NOS journaal

Bekijk de reportage op Youtube

 

Sluiten

Gault & Millau 2018

Maandag 6 november was het weer zover. De jaarlijkse uitreiking van Gault & Millau. Met de 600 beste restaurants in Nederland.
Al vroeg in de middag gingen wij met ons team naar Utrecht. En jeetje, wat hebben wij veel gelachen. Wat een fantastische dag, veel geproefd, veel gezien, veel bekenden gezien. Kortom: het was fantastisch. Nog leuker is het dat wij wederom genoemd worden in de gids, dit keer met een prachtstukje. En wederom hebben wij dit jaar onze 13 punten weten te behouden. Iets waar wij als team zo trots op zijn als een pauw! Met daarnaast een speciale vermelding bij de Prijs-Plezier. En dat wil zeggen dat wij een zeer goede prijs kwaliteit verhouding hebben. Ook weer zoiets om heel erg trots op te zijn. Lees de recensie of kom gewoon lekker genieten in ons gezellige restaurantje.

 

Sluiten

Qredits en De Sjalot

Een tijdje terug kwamen ze van Qredits om mij te interviewen om als voorbeeld te dienen voor andere startende ondernemers. Supertrots op dit feit natuurlijk draai ik inmiddels al bijna vijf jaar de zaak. Klik hier om het interview te lezen.

 

Sluiten