De Sjalot Het luxe uitje van Nijmegen

Briouat

De allereerste keer dat ik zelf briouats maakte was met Mirjam, een vriendin uit Amsterdam. Ik vergeet dat nooit meer. Dat was in 2001. Zij had het weer van haar moeder geleerd en ik wilde het graag leren. Maar nooit geweten dat het zoveel werk zou zijn. De vulling maken is al een hels karwei, laat staan het vouwen zelf. Want briouat betekent driehoekje…dus wat moet de vorm zijn….juist, een driehoekje. En daar komt techniek bij kijken.

Vorig jaar was ik weer in zo’n freestyle bui en kocht ik een biologische kalfstong. Ik kook hem eerst voor een aantal uren met de gedroogde bloemen, kruiden en groenten ‘afval’ die wij dagelijks over hebben en drogen in de droogoven om zo duurzaam mogelijk te werken. Ik maakte wat foto’s van wat ik aan het doen was voor Ralph (een bevriende chef) en hij moedigde mij vooral aan hiermee door te gaan omdat dit zoooo megacool was wat ik deed. Met die aanmoediging durfde ik het aan. Sorry Mirjam maar ik heb je recept in een ander jasje gestoken. Het vlees van de kalfstong kruid ik later weer met de Egyptische Dukkah mix en dan is het vouwen geblazen. Knallen….met tien stuks naast elkaar. Rats rats rats….je zou erbij moeten zijn!

En die smaak……..Hartig, zoet, pittig….alsof je in de achtbaan zit. Ga je mee?

Details

Gerecht: Briouat

Kalfstong
Dukkah
Rozijnen
Aardappelcreme
Abrikozen Chutney